Vakanties en activiteiten voor kinderen met kanker

Even geen zorgen, even helemaal los!

Even geen ziekenhuis, even geen krukken of infuus, even zonder ouders... Even helemaal los! De Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen (SKOV) organiseert leuke vakantiekampen en een ‘dolle’ familiedag, speciaal voor kinderen en jongeren met kanker.

Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen organiseert al sinds 1986 vakanties en activiteiten voor kinderen met kanker. Door directe contactpersonen in de ziekenhuizen, zijn we altijd op de hoogte van de medische ontwikkelingen van de kinderen. Alleen door dit directe contact is het mogelijk hoogwaardige en veilige omstandigheden te creeren waar kind en ouder zich gerust bij kan voelen.

De begeleiding van de activiteiten is in handen van ervaren vrijwilligers. Bij elke activiteit gaat een goed voorbereid medisch team mee. Dit team bestaat uit één of enkele artsen en een team verpleegkundigen. Alle faciliteiten worden optimaal ingericht. Hierdoor kunnen kinderen mee in vrijwel elk stadium van de behandeling.

De voorbereiding van de vakantiekampen en activiteiten wordt gedaan door een vast team vrijwilligers. Ze gaan vaak al een jaar voorafgaand aan de activiteit van start met de voorbereidingen. Alle activiteiten worden getoetst aan de mogelijkheden die kinderen met kanker hebben.

Het 'weer even kind zijn' staat op de eerste plaats van onze aanpak. Even geen ziekenhuis of vervelende gesprekken, gewoon weer lol maken met leeftijdsgenootjes. Hierdoor ontstaat er al snel een band met andere kinderen met kanker, waardoor ze zien dat ze niet alleen zijn. En dat maakt veel kinderen een stuk zekerder en sterker tijdens hun behandeling.

Alle vakantiekampen en activiteiten worden kostenloos aangeboden. Hierdoor kunnen ook kinderen mee die normaal niet zomaar op vakantie kunnen. Zo is de drempel laag en helpt het ook de ouder/verzorger een week zorgeloos te genieten van wat rust in deze zware periode. Even opladen voor wat nog komen gaat. En dat werkt. Zowel van kind als ouder/verzorger krijgen we met regelmaat reacties dat onze activiteiten onvergetelijk zijn en nieuwe energie biedt daar waar het zo hard nodig is. En daar doen we het graag voor.

Alles wordt in het werk gesteld om vakantiekamp en activiteit tot een succes te brengen. We zijn trots op wat we kunnen en mogen doen, maar vooral blij dat we kind en ouder/verzorger een klein stukje van hun zorgen kunnen wegnemen... al is het maar voor even.