Rolex Fastnet Race

De Fastnet race is een beroemde twee-jaarlijkse offshore zeilrace georganiseerd door de Royal Ocean Racing Club of the United Kingdom. De race is genoemd naar de Fastnet Rock, die alle deelnemers moeten ronden.  De Fastnet wordt beschouwd als één van de klassieke offshore races en is een moeilijke wedstrijd die zowel inshore als offshore vaardigheden test. Kennis van stroming, getijden en een goede voorbereiding van boot en crew zijn essentieel. De Fastnet heeft altijd een belangrijke invloed gehad op de groei van offshore racing en tot op de dag van vandaag is een directe link te leggen met  nieuwe jachtontwerpen, zeiltechnieken en veiligheid aan boord. De Fastnet Race wordt sinds 2001 gesponsord door Rolex. De prijs voor de winnaar staat te boek als de Fastnet Challenge Cup.

De Fastnet Race vindt elke twee jaar plaats over een parcours van 608 nautische mijlen (1,126 km). De race start voor de kust van Cowes 50°45′34″N 1°18′1″W op Isle of Wight aan de zuidkust van Engeland recht voor het Royal Yacht Squadron. De Solent uit, door het Needles Kanaal, en dan langs de  zuidelijke kustlijn van Engeland westwaards in het Engels Kanaal, alvorens Land's End te ronden. Na de oversteek van de Ierse Zee, zal het veld de Fastnet Rock ronden 51°23′22″N 9°36′08″W bij de Zuidwest kust van Ierland. Na vrijwel dezelfde route terug, rondt de vloot de Scilly Isles om uiteindelijk in Plymouth te finishen 50°22′17″N 4°8′33″W.

De Fastnet is een uitdagende race. In augustus wanneer de race plaatsvindt zijn er met regelmaat krachtige tot stormachtige winden uit het westen. De opeenvolging van lage drukgebieden die over de Atlantische Oceaan richting Ierland en Groot Brittanië drijven zorgen voor een constant wisselend weerpatroon waar de navigatoren alert op moeten zijn. Deze depressies zijn meestal ten noorden van het Engelse Kanaal. Kennis van waar meteorologische storingen waarschijnlijk plaatsvinden en hoe deze het beste te gebruiken is een belangrijke succesfactor in de race. Kust landmarks gedurende de route zijn onder meer: The NeedlesPortland BillStart PointThe LizardLand's End, the Fastnet RockBishop's Rock off the Scillies en Plymouth breakwater.